Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Cégalapítás után: KOCKERD – fűnyíró elv, jövőre enyhülő következmények
2012.11.9 8:35:17


Ha valaki nem küldte vissza időben ezt a dokumentumot, annak azon nyomban törölte a NAV az adószámát. Igazolásnak ebben az eljárásban gyakorlatilag helye nincs, hacsak a cég vezetője ténylegesen nem volt beteg, vagy tartózkodott külföldön, de utóbbi esetben mondhatja az Adóhatóság azt, hogy miért nem gondoskodott ez idő alatt a cég képviseletéről, levelek átvételéről, ez márpedig mégiscsak az ő feladata, felelőssége.

Élet-halál ura volt ebben az esetben a NAV, ezzel az egyetlen kérdőív kitöltéssel döntötték azt el, hogy valaki folytathatja-e a vállalkozói tevékenységét vagy sem, legtöbben pedig cégalapítás után kapták meg azt közvetlenül, amikor a cégük még gyakorlatilag „fel sem állt”, sokan még a postaládásra sem írták ki a cégük nevét, így levelük visszament a NAV-hoz.

Ha a kérdőív visszament a NAV-hoz anélkül, hogy azt átvették volna – teljesen mindegy miért – az Adóhatóság törölte a cég adószámát. De ez hagyján: az adószám visszaállítására sem adtak lehetőséget ilyen esetben – amire egyébként más ügyben, volna mód. Erre jön még a brutális negatív konzekvencia: ha valakinek törlik az adószámát, akkor 5 éves eltiltásra kerül, tehát nem alapíthat céget a jövőben, nem lehet ügyvezető, sem cégtag, maximum cég kisebbségi tulajdonos.

A KOCKERD-el kapcsolatos kockázatkezelési eljárás a NAV fűnyíróelvként alkalmazta. Nagyon sok olyan vállalkozás volt, akinek az adószámát, már a cégalapítás után szinte rögtön törölték, pedig igazán alap sem volt rá: pl. mert a levél el sem jutott a címzetthez, hisz a postás még nem is tudott a cégről, hisz az új volt, a postaládára pedig sokan a cégalapítás után egyből ki sem helyezik a cég nevét, vagy cégtáblát. A cégvezetők, tulajdonosok, a hibájukat nem is pótolhatták, pótolhatják: a KOCKERD kérdőívvel kapcsolatban, ha ilyen jellegű hiba történik, az szinte minden esetben jogerős adószámtörlést – és nem csak felfüggesztést valósít meg. Az eljárásban tehát nincs figyelmeztetés, nincs először bírság majd ezután adószámfelfüggesztés, majd törlés, hanem elsőre: ADÓSZÁMTÖRLÉS.

Sok esetben a Magyar Posta hibázott. E cikk írójával is többször előfordult olyan eset, hogy pl.  létező győri postacímről a posta visszahozta a levelet, annak ellenére, hogy a létező, valós postacímen a postaládán is szerepelt a név. És ez nem ritka.

Az esetben van lehetőség esetleg még kimentésre, ha a Posta elismeri: igen, hibáztunk, a levél miattunk nem ért oda a címzetthez, ez azonban olyan ritka, mint a fehér holló, bizonyítani az ügyfél a Postával szemben szinte semmit sem tud, ilyen helyzetben pedig a felelősséget a Posta nem vállalja magára: amúgy pedig melyik postás emlékezik arra, hogy napi sok száz céges levélből ezelőtt hónapokkal egy adott levelet miért is küldött vissza? Ha tévedett is a postás, azt miért is ismerné be: az állásával játszik.

A jogorvoslatra elémletileg több módon van lehetőség, ennek kimenetele az ügyfél szemszögéből nézve meglehetősen kétséges, legyünk őszinték: sem én, sem tágabb szakmai környezetem sem látott esetet, amely során egy KOCKERD-es balul elsült történet végén az ügyfél meg tudta győzni a hatóságokat az igazáról, és vissza tudta állítani az eredeti, tiszta állapotot.

Visszatérve az adószámtörléshez: mivel visszaállítani ebben az esetben azt nem lehet, gyakorlatilag ez a cég törlésével egyenértékű, veszik minden: érvényben lévő szerződések, egyszóval minden. A cégvezető, tagok pedig 5 éves eltilás alá kerülnek.

A jogalkotó ezzel a brutális szabályrendszerrel mellé lőtt: nagyon sok olyan vállalkozót lehetetlenítettek szinte végleg el, aki dolgozni akart, élni, értéket teremteni szolgáltatni, tisztességes szándékkal alapított céget és csak egy adminisztratív hiba miatt kényszerül most bezárni azt. A legtöbben pedig már cégalapítás után elveszítették az adószámukat, sokszor olyanok, akik még egy számlatömböt sem vásároltak, hisz a cégalapítás utáni cégbeindítás a legnehezebb feladat, sokan hónapokig, akár fél évig sem számláznak ebben az időszakban.

A KOCKERD-féle történettel nem az a gond, hogy létrehozták, nem az eredeti cél, hanem annak eljárásbeli működése. Megkockáztatom, hogy az ilyen módon negatívan érintett cégek legalább fele vétlen: nem céglovag, nem fantomcéget létrehozni kívánó személy, nem csaló, hanem egyszerű vétlen, vállalkozni akaró, jó szándékú ember, aki esetleg talán komolyan sem vette a KOCKERD-kérdőívet, mert sok ilyen is előfordult. Egy papír, „majd beküldjük”, sokan félretették, „egy szokásos kérdőív”, az adminisztráció – főleg ez az első cégalapítás után van így – kicsit háttérbe szorul, hisz mindenkinek a feladata elsősorban a szűken vett vállalkozói tevékenység beindítása.

Néhány szám: 26.000 kérdőív kiküldése után a NAV 5.000 esetben kezdeményezte az adószám törlését.

A kormány érezte, hogy nincs rendben a jelenlegi szabályozás, ezért jövőre, azaz 2013. január 1-től változnak a KOCKERD kérdőívvel kapcsolatos szabályok: ezután első alkalommal még csak bírságolnak (500.000 forintig cég esetében, magánszemélyeknél 200.000 forintig terjdhet a bírság mértéke), és ezt követően lesz csak lehetősége a NAV-nak törölnie a cég adószámát. A probléma persze még így sincs megoldva: kérdés ha valaki először nem vesz át levelet valamiért,  ahhoz hogyan fog eljutni a bírságról szóló levél, illetve a jelenlegi őrült szabályozás révén bajba jutott vállalkozókon milyen módon kíván segíteni a kormányzat. Erről a jövőben még remélem pozitívan be tudunk számolni.

Gálusz Gábor

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


 Cégalapítás 2018, cég alapítása és kft alapítás, kft alapítása a főoldalunk profilja. Cégalapítás már 12.900.- + ÁFA áron 2018-ben is, ami a legkedvezőbb a jelenlegi piacon. Cégalapítás ügyvéd jelenlétében. Elektronikus cég alapítása, egyszemélyes  kft alapítás. Magyarország piacvezető cégalapítási oldala.

CÉGALAPÍTÁS

 Cégalapítás, kft alapítás az oldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, átalakulás más cégformára,cég adásvétel stb.) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás 2014-ben, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése