Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Cégalapítás után - amiért a NAV kapásból bírságol
2012.9.1 15:56:02


A cégek nagyjából 20%-a esik át ilyen cégalapítás utáni ellenőrzésen, majd mindegyiket a cég székhelyén helyszíni ellenőrzés keretei között, természetesen előre bejelentett módon. Az Adóhatóság első alkalommal - mivel mást nem nagyon tud - ellenőrzi a számviteli szabályzatokat - és az egyes cégalapítás után közvetlenül kötelezően előírt bevallási kötelezettségek teljesítését. Ezeket jellemzően - szinte mind - a cég vezetője, ügyvezetője által megbízott számviteli szolgáltatásra jogosult személy, könyvelőcég szokta elvégezni. A cégvezetőknek általában ezen metódusról fogalmuk sincs, nem ismerik részletesen, hogy mit, mikor, milyen hivatalnak, milyen adattartalommal kell benyújtaniuk, ezért bíztak meg könyvelőt, akivel - jó esetben - már konzultáltak cégalapítás előtt. A könyvelő a következő bevallásokat, bejelentéseket, bejelentkezéseket szokta megtenni cégalapítás után:

- Iparkamarához regisztráció

- helyi önkormányzathoz bejelentkezés

- KSH bejelentkezés

- NAV felé pedig a T180-as nyomtavány beküldése postán, ami feljogosítja a könyvelőt cégalapítás után, hogy elektronikusan bevallásokat stb adjon be a NAV-hoz, T201 - amivel bejelenti a céget.

Szándékosan kihagytam a sorból a T1041, vagy ahogy 2012-ben hívják 12T1041-es nyomtaványt. Cikkünk fókuszában ez áll ugyanis. A bejelentő a foglalkoztatott biztosítottak bejelentésére szolgál. Ehhez kapcsolódan a 08-as bevallást is be kell adni minden hónapban, az más kérdés, hogy ez kiváltható egy un. "NY"-es nyomtatvánnyal, amelyet visszamenőlegesen nincs mód beadni.

Cégalapítás után késve keresik fel a könyvelőtA cégvezetők gyakran a cégalapítás után késve keresik fel a könyvelőt, vagy ha felkeresik a könyvelő elmulasztja időben beadni a szükséges bejelentőket. Sokan abban a hitben vannak, hogy ha beadták, akkor fellélegezhetnek, akkor a NAV már nem bírságol, de IGEN.  Gyakori az az eset, hogy a T180-ast elküldik a NAV-hoz postán, - ugye ez alapján lesz jogosult a könyvelő bevallásokat stb. megtenni a NAV felé, és erre várva, kicsúszik a határidőkből, ugyanis, sokszor két hét is eltellik az elküldéstől odáig, hogy a cég megjelenjen a könyvelő abev felületén, és tényleg elektronikusan is be tudja adni a kötelező adatszolgáltatásokat. Ilyenkor nem érv az adóhivatal előtt, hogy nem volt meg a regisztráció, bírságolnak. A T1041-es nyomtatványt ugyanis be lehet küldeni postai úton is, ez a legjobb megoldás ilyen helyzetben, természetesen mindezt "ajánlva", aki biztosra akar menni "tértivevényes" ajánlva adja fel a levelet. A bírság gazdasági társaság esetében 500.000 forint is lehet, a NAV minden olyan esetben bírságol, ahol észleli, hogy későn lett beadva a bevallás-bejelentő. És mi a határidő? Sokan háborognak, ha leírom: a létesített tagsági viszony létrejöttének napja. Van olyan revízor, aki ezt szó szerint veszi, azaz: a cégalapítás napján kell elküldeni, és beadni a T1041-et, ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy cégalapítás napján loholni kell a könyvelőhöz, és papír alapon kell benyújtani a beadványt. Ha elutasítás jön, pl. mert a cégnek még adószáma sincs, sebaj: a papír a kezünkben van, mindent megtettünk a bejelentés miatt, fénysebességgel teljesítettük a törvényben előírt kötelezettségünket.

Gálusz Gábor

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


 Cégalapítás 2018, cég alapítása és kft alapítás, kft alapítása a főoldalunk profilja. Cégalapítás már 12.900.- + ÁFA áron 2018-ben is, ami a legkedvezőbb a jelenlegi piacon. Cégalapítás ügyvéd jelenlétében. Elektronikus cég alapítása, egyszemélyes  kft alapítás. Magyarország piacvezető cégalapítási oldala.

CÉGALAPÍTÁS

 Cégalapítás, kft alapítás az oldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, átalakulás más cégformára,cég adásvétel stb.) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás 2014-ben, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése