Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
A cégfantomizálás ellen szigorított a parlament – cégátruházás kizárólag biztosítékadás után
2011.11.21 7:58:31


A jogszabályi változás szerint a cég ügyvezető igazgatója az üzletrész átruházásától kelt 30 napon belül köteles az üzletrész-átruházás tényét közzétenni kétszer (egymás utáni lapszámban) a Cégközlönyben. A hírdetményben meg kell jelölni az átruházás szándékát, az érintett törzsbetét névértékét, valamint a törzstőkéhez viszonyított arányát is. Mindezeken felöl meg kell jelölnie az ügyvezetőnek azt is, ha az üzletrészhez eltérő tagsági jogosultságok tapadnak, illetve a pótbefizetésekre és mellékszolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéseket is. A hírdetményben fel kell hívni a hitelezők figyelmét arra, hogy biztosítékot kérhetnek a hitelezői igényeik kielégítésének biztosítékául – mindezt jogvesztő határidővel tehetik meg.

A hitelezői igénybejelentés után 8 napon belül köteles a társaság biztosítékot nyújtani, vagy ha ezt nem teszi meg, az adott hitelezői igény elutasítását indokolni, illetve a hitelező tudomására juttatni. Ezt az esetleges elutasítást a hitelező 8 napon belül megtámadhatja bíróságon, azaz kérheti a Cégbíróságot arra, hogy vizsgálja felül a társaság döntését.

Amíg a hitelező(k) részére nem nyújtanak biztosítékot, a Cégbíróság a cégnél a változást nem jegyzi be a cégjegyzékbe. A bejegyzési kérelemhez csatolni kell majd a hitelező biztosítékkal kapcsolatos nyilatkozatát is.

Tulajdonosokra is kiterjedő cégalapítás-tilalom

Azon cégek ügyvezetői, vezető tisztségviselői, melyeket a Cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárás keretében törölt, nem lehetnek vezető tisztségviselők öt évig – ezt az eltiltást szigorította a törvény. Kiterjesztette a cégek tulajdonlására is, azaz az eltiltott személyek öt évig nem szerezhetnek kizárólagos, vagy többségi részesedést gazdasági társaságban. Az új szabályozás a közvetett részesedésre is vonatkozik. A tilalom hatálya már a végrehajtási fázisban beáll és vonatkozik azokra is, akinek felelősségét később a Cégbíróság megállapította, csak azt nem rendezték, jellemzően felszámolt cégek vezetői.

Átalakulás utáni felelősség

Az új törvényi módosítás pontosítja az átalakulás, szétválás, különválás utáni korábbi jogelőd tagok felelősségét is. A fő irányvonal továbbra is az, hogy elsősorban a követelést azzal szemben kell majd érvényesíteni, akihez a szétválási stb. szerződés a jogelőd cég kötelezettségét telepítette.

Ha viszont ezt a kötelezettséget az átalakulás után létrejövő cég nem teljesíti lejéáratkor,  minden jogutódtól számon kérhető a tartozás, azaz egyetemlegesség válik a hitelezőkkel szembeni felelősség.

Személyes kommentár később.

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


 Cégalapítás 2018, cég alapítása és kft alapítás, kft alapítása a főoldalunk profilja. Cégalapítás már 12.900.- + ÁFA áron 2018-ben is, ami a legkedvezőbb a jelenlegi piacon. Cégalapítás ügyvéd jelenlétében. Elektronikus cég alapítása, egyszemélyes  kft alapítás. Magyarország piacvezető cégalapítási oldala.

CÉGALAPÍTÁS

 Cégalapítás, kft alapítás az oldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, átalakulás más cégformára,cég adásvétel stb.) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás 2014-ben, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése