Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Ki nem alapíthat céget?
2018.4.25 21:51:23


Cégalapítás eltiltások, adóregisztrációban akadályoztatás - ki nem alapítható céget?A cégalapítás során az egyik központi kérdés, mellyel minden üzlet múlttal rendelkező céget alapítónak szembe kell néznie az az, hogy egyáltalán lehet-e ő többségi tulajdonosa egy cégnek, ügyvezetője?

Ezt a kérdést, ha valaki felteszi cégalapításkor egy ügyvédnek/jogtanácsosnak, az kettő dolgot tehet: egyrészről megnézheti a mindenki számára elérhető cégjegyzéki eltiltottak adatbázisát, mely adatbázis azokat a személyeket tartalmazza, akik el vannak tiltva cégjogi értelemben. Másrészt pedig információkat kérhet az ügyféltől, és abból próbálhat következtetni az ügyfél adójogi státuszára, állására. Ez persze nem 100%-os, csak egy valószínűsítés. Az adatbázis nagy segítséget adhat, sokszor szűrt már nekünk is eltiltott ügyfélre, azonban tudni kell azt is, hogy ez sem 100 %-os olyan értelemben, hogy ha valaki nincs benne, az még bent lehet a cégbíróság belső eltiltottak adatbázisában. 100%-osak csakis a hivatalban használt adatbázisok, amelyeket a cégbírók és a NAV ügyintézői használnak. Az ügyfeleknek egyébként a cégjogi eltiltásra vonatkozóan magánokiratot is kell aláírjanak, hogy nincsenek eltiltva.

 

I. Először is tisztázzuk, hogy mit értünk "eltiltás" alatt. Eltiltás alatt a cégjogi "eltiltás"-t ill. az adóregisztrációban történő akadályoztatást értik az ügyfelek.


Valójában csak a cégjogi eltiltás eltiltás, az adóregisztrációban történő akadályoztatás nem jelent jogilag ugyan eltiltást, de joghatása majdnem ugyanaz.

Mikor kerül valaki eltiltás alá, mikor van valaki eltiltás alatt?

- akinek felelősségét a felszámolási vagy kényszertörlési eljárás végén megállapították és nem rendezte az ide vonatkozó fizetési kötelezettségét Ctv. 9/B. § (1) a)

- aki cégének korlátlan felelősségű tagsági jogviszonyából adódó fizetési kötelezettségének nem tett eleget Ctv. 9/B. § (1) b)

- aki, mint vezető tisztségviselővel szemben a cégbíróság által kiszabott fizetési kötelezettségét nem teljesítette Ctv. 9/B. § (1) c)

- akinek cégét a cégbíróság hivatalból, kényszertörléssel jogerősen törölte, ide beleszámít a kilépés utáni év is. Ctv. 9/C

mindezeken túl nem lehet vezető tisztségviselő,

- akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen letöltendő büntetésre ítéltek és nem mentesült a hátrányos jogkövetkezmények alól Ptk. 3:22. § (4)

- nem lehet vezető tisztégviselő, akit ezen foglalkozástól jogerősen eltiltottak Ptk. 3:22. § (5)

- akit valamely foglalkozástól eltiltottak, nem lehet ilyen tevékenységgel foglalkozó cég vezető tisztségviselője Ptk. 3:22. § (5)

Az eltiltás időbeli hatálya a jogerős határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 év.

 

II. Az adóregisztrációban történő akadályoztatás (adószám kiadásának akadályai) - gyakorlatilag egyenlő egy I. szerinti eltiltással


cégének 5 millió forintot meghaladó adótartozása van legalább 180 napja 19. §. (2) aa)

- 5 éven belül megszűnt olyan cége van, amelyik legalább 5 millió forintos adótartozást hagyott maga után 19. §. (2) ab)

- adószámát valamelyik cégében 5 éven belül jogerősen törölték 19. §. (2) ac)

- vezetői tisztviselői poszttól, illetve foglalkozástól eltiltották 19. §. (2) c)

Nagyon fontos, hogy kimentési kérelemmel lehet élni.

 

+ kérdés, hogy kinek törlik az adószámát:

 

- annak, aki nem adja le az éves beszámolóját  227. §

- aki egy évet meghaladóan nem ad le bevallást 246. § (1) g)

(- akinek egy évet meghaladó adótartozása van)
- cégének címe nem valós cím vagy székhelyén nem található 246. § (1) c) vagy 246. § (1) a)

- két alkalommal a cégének címzett NAV-os levelet nem vesz át 246. § (1) b)

- cégének nem jelentett be képviselőt, felszólítás ellenére sem 246. § (1) d)

- a vezető tisztségviselőnek bejelentett személy nem valós személy 246. § (1) e)


Mint látható az ide vonatkozó szabályok gyűjteménye meglehetősen vaskos, több helyen van, több jogszabályban, nyilvánvalóan pontosabban vannak megfogalmazva. Mi az érthetőség miatt szándékosan rövidítettük az egyes szabályokat. Ha valaki fennakad valamelyiken, érdemes elővenni, és megnézni a pontos jogszabályt.

Mivel fenti kritériumok, eltiltások sokrétűek, cégalapításkor (cégátruházáskor stb) meglehetősen sokan fennakadnak. A legtöbb esetben, ha valaki fennakad már nincs lehetősége arra, hogy jóvátegye, azt ami korábban történt. Az esetek egy kisebb számában pedig van lehetősége a céget alapítónak (stb.) arra, hogy megoldja a fennálló visszás jogi helyzetet, eltiltást, törölt adószámot - pl. az adószám visszaállíttatásával, melyet az ügyek egy részében megtehet. (pl. adótartozás rendezése.)

Aki nem lehet egy cégnek ügyvezetője, vezető tisztségviselője az cégvezető sem lehet. (régen ezzel sokan kibújtak a szabályozás alól, már nem tudják megtenni)

Továbbra is várjuk meglévő és új ügyfeleinket a 1027 Budapest, Bem rakpart 50. sz. alatti központi irodánkban.

 


 Cégalapítás 2018, cég alapítása és kft alapítás, kft alapítása a főoldalunk profilja. Cégalapítás már 12.900.- + ÁFA áron 2018-ben is, ami a legkedvezőbb a jelenlegi piacon. Cégalapítás ügyvéd jelenlétében. Elektronikus cég alapítása, egyszemélyes  kft alapítás. Magyarország piacvezető cégalapítási oldala.

CÉGALAPÍTÁS

 Cégalapítás, kft alapítás az oldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, átalakulás más cégformára,cég adásvétel stb.) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás 2014-ben, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése