Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Cégalapítás - törzstőke befizetésének határideje...
2014.12.19 13:51:35


Mennyi az új Ptk. szerint a rendelkezésre álló határidő a jegyzett tőke, törzstőkével kapcsolatban?Az új Ptk. hatálybelépése után az egyik leggyakrabban feltett kérdés cégalapítás előtt a jegyzett tőkéhez kapcsolódó pénzbefizetésre vonatkozik. Mikor kell azt megtenni, mennyi határidő adható meg a létesítő okiratban? Kérdésünk vonatkozik a cégalapításra illetve a meglévő új Ptk-ra áttérő cégmódosítást végző cégekre is, nyilván azokra, amelyek jegyzett tőkét emelnek.

Tudjuk az új Ptk-ról, hogy nem csak íratlan elvként, de deklaráltan is támogatja a jogi személyek esetében is a létesítés szabadságát. Ezt a harmadik könyv 4-es paragrafusának második bekezdése mondja ki, amely szerint eltérhetnek a társasági tagjai ezen törvényben deklarált szabályoktól, persze fenntartásokkal.

A jogszabályból első ránézésre nem derül ki, hogy mi a helyzet a törzstőke pénzügyi rendezésének határidejével. Nyilván figyelembe kell venni azt a szabály a határidő meghatározásakor, amely tiltja azt eltérést akkor, ha az sérti a hitelezők érdekeit. Persze kérdés, hogy határidőnél mi az, hogy „sérti”. Közvetlenül ide vonatkozó passzus nincs, fokódzkodóként azonban egy másik picit nem ide vágó passzusa szolgálhat az új Ptk-nak, ez pedig a 3:133 (2) bek. amely a gazdasági társaság átalakulásával foglalkozik. Konkrétabban: ez a néhány sor azt mondja, hogy ha egymást követő két üzleti évben a társaság saját tőkéje nem éri el az adott társasági formára kötelezően előírt jegyzett tőkét, és a tagok a második év éves beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül nem gondoskodnak, akkor a társaság köteles átalakulni olyan cégformára, amely mellett jogszerűen tud adott jegyzett tőkével működni.

Fenti okfejtést egy ide vágó bírói döntés tartalmazta, az alapja egy változásbejegyzési kérelem volt, melyben a társasági tagjai jegyzett tőkét emeltek, ennek pénzügyi rendezésének végső határidejének pedig 5 évet adtak meg. A bíró ezt fenti indoklással elutasította. Az érdekes a dologban az, hogy más ügyben ugyanezen bíróság ezzel pont ellentétes döntést hozott, azaz megengedték azt, hogy 5 év legyen a tőke pénzügyi rendezéséhez szükséges határidő.

Így per pillanat egymással szemben két nézet, egyes bírák elfogadnak két évet meghaladó határidőt is a törzstőke rendezésére, legyen az akár 5 év is, mások pedig nem, maximum két évet. Mindkettőt gyakorolják a bírók, jogegységi álláspont pedig az ügy biztonságos rendezésével kapcsolatban nincs. A topcegalapitas.hu szakértői hallkan megjegyzik azt, hogy a 3:133. par. (2) bek-e véleményünk szerint nem vonatkozhat at alapítókkal szembeni követelésekre, azaz ilyenkor a jegyzett tőkét nem csökkenti a be nem fizetett pénz értéke.

 


 

Cégalapítás, székhelyszolgáltatás, központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


 Cégalapítás 2018, cég alapítása és kft alapítás, kft alapítása a főoldalunk profilja. Cégalapítás már 12.900.- + ÁFA áron 2018-ben is, ami a legkedvezőbb a jelenlegi piacon. Cégalapítás ügyvéd jelenlétében. Elektronikus cég alapítása, egyszemélyes  kft alapítás. Magyarország piacvezető cégalapítási oldala.

CÉGALAPÍTÁS

 Cégalapítás, kft alapítás az oldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, átalakulás más cégformára,cég adásvétel stb.) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás 2014-ben, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése