Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Cégalapítás - biztosítási ügynökökre vonatkozó változások...
2013.9.29 9:57:21


Megváltozott a fővárosi cégbíróság gyakorlata a Biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységre vonatkozóan....Az engedélyek beszerzésére a tevékenység megkezdésekor szokott sor kerülni, a cégbíróság azt cégalapításkor, a cégbejegyzési kérelem beküldésekor általában nem követeli meg. Ismert volt ez alól több kivétel is. Azon kivételek száma, amelyek esetében a Cégbíróság engedélyt követelt meg nem  nagyon változott az évek folyamán, a múlt héten azonban változás következett be a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának gyakorlatában. A Budapest Környéki Cégbíróság korábban is alkalmazta a most ismertetésre kerülő gyakorlatot. A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a Biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység (66.22) –et önmagában egyszerű, tehát 500 ezer forint jegyzett tőkével alapított vállalkozásoknál már nem engedi felvenni. Arra van csak lehetőség, hogy ugyanezt a tevékenységi kört a „függő” kitétellel jelöljék meg a cégtulajdonosok cégalapításkor. Magyarán a tevékenységi kör megnevezésénél az alábbi kell legyen a társasági szerződésben: „Biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység (függő biztosításközvetítő)” – tehát egzakttá kell tenni, hogy a cég nem „független”. Mivel indokolja a „Főváros” az új gyakorlatot?

A 2003. évi LX. Törvénnyel, amely „a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről” nevet viseli. A bírósági indoklás:

  • a 2003. évi LX. törvény (Bit.) 38. § (1) bekezdése alapján független biztosítási tevékenységet a felügyelet - alkuszi vagy többes ügynökségi tevékenységre vonatkozó - engedélye alapján Rt., legalább 5 millió forint törzstőkével rendelkező Kft., legalább 5 millió forint részjegytőkével rendelkező Szövetkezet, valamint harmadik országban székhellyel rendelkező független biztosításközvetítő legalább 5 millió forint tőkével rendelkező magyarországi fióktelepe végezhet (6622'08 Biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység).
  • a biztosítás, nyugdíjalap egyéb kiegészítő tevékenység a biztosítási ügyekkel, illetve a csoportos nyugdíjbiztosításal együtt járó vagy azzal szorosan összefüggő tevékenység, kivéve a pénzügyi tevékenység, kárbecslés és biztosítási ügynöki tevékenység. Ebből következően Rt., Szövetkezet, illetőleg harmadik országbeli biztosító magyarországi fióktelepe formában végezhető (6629'08 Biztosítás, nyugdíjalap egyéb kiegészítő tevékenysége).

Amennyiben a létesítő okirat, társasági szerződés vagy alapító okirat nem ezen szabályok figyelembe vételével készül el, azaz a tevékenységi körnél nem szerepel a "függő" kitétel, akkor a fővárosban a cégbíróság a bejegyzési kérelmet elutasítja. A "Biztosítási, nyugdíjalap egyéb kiegészítő tevékenysége" -t pedig normál kft alapításkor nem is lehet a jövőben megjelölni, mint tevékenységi kört. Ezt a gyakorlatot tudomásunk szerint csak a Pesti megyei (Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága) és most már a fővárosi (Fővárosi Törvényszék Cégbírósága) követeli meg, vidéken mindkét tevékenység - egyelőre legalábbis - szabadon megjelölhető.

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


 Cégalapítás 2018, cég alapítása és kft alapítás, kft alapítása a főoldalunk profilja. Cégalapítás már 12.900.- + ÁFA áron 2018-ben is, ami a legkedvezőbb a jelenlegi piacon. Cégalapítás ügyvéd jelenlétében. Elektronikus cég alapítása, egyszemélyes  kft alapítás. Magyarország piacvezető cégalapítási oldala.

CÉGALAPÍTÁS

 Cégalapítás, kft alapítás az oldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, átalakulás más cégformára,cég adásvétel stb.) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás 2014-ben, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése